Veelgestelde vragen
Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen rondom de mantelzorgwaardering 2023.
Klik op de vraag van je keuze om vervolgens het antwoord te bekijken.

Wat is de mantelzorgwaardering?

Mantelzorgers zorgen onbetaald voor een familielid of goede vriend(in) die langdurig zorg nodig heeft. Mantelzorgers zijn belangrijk voor de zorgvrager en voor de samenleving. De gemeente wil mantelzorgers en jonge mantelzorgers daarom bedanken. Dat doen zij met een regeling: de mantelzorgwaardering. De gemeente Apeldoorn kiest ervoor om jonge mantelzorgers in 2023 een cadeaubon met een tegoed van 50 euro te geven.

Wanneer ben je een jonge mantelzorger?

Je bent een jonge mantelzorger als één van de gezinsleden langdurig ziek is, een beperking, psychische problemen of een verslaving heeft. Het kan zijn dat je mee helpt met de zorg, of rekening moet houden met de ziekte of beperking van je familielid. Misschien maak je je wel zorgen over de situatie thuis.

Ik ben jonge mantelzorger maar woon niet in Apeldoorn. Kan ik dan toch de waardering aanvragen?

Ja dat kan als degene voor wie je zorgt in de gemeente Apeldoorn woont.

Ik woon in Apeldoorn en ik zorg voor iemand die in een andere gemeente woont. Kan ik dan toch de waardering aanvragen?

Nee, helaas kom je dan niet in aanmerking voor de Apeldoornse mantelzorgwaardering. Misschien heeft de gemeente, waarin degene voor wie je zorgt woont, een mantelzorgwaarderingsregeling waar je wel voor in aanmerking komt. We raden je aan contact op te nemen met deze gemeente.

Ik zorg voor meerdere personen kan ik dan ook meerdere waarderingen aanvragen?

Nee, elke (jonge) mantelzorger komt per jaar in aanmerking voor één waardering.

Wanneer ontvang ik de mantelzorgwaardering?

Als je in aanmerking komt voor de mantelzorgwaardering, krijg je in december (voor de kerst) je cadeaubon.

Moet ik me inschrijven als jonge mantelzorger bij het Stedelijk Knooppunt Mantelzorg de Kap om de waardering te krijgen?

Nee hoor, dat is niet nodig. Iedere jonge mantelzorger die de waardering aanvraagt wordt voor het verwerken van de aanvraag wel bij de Kap ingeschreven. Wil je dat niet dan kan je na het ontvangen van de mantelzorgwaardering je gegevens uit ons systeem laten verwijderen. Je ontvangt dan niet automatisch alle informatie rondom de mantelzorgwaardering en leuke activiteiten. Ingeschreven staan kost niets en er zijn geen verplichtingen. Kijk op de website van de Kap wat zij voor jou als jonge mantelzorger kan betekenen.

Ik heb nog een vraag/er is iets onduidelijk? Waar kan ik terecht?

Stuur een e-mail met jouw vraag naar mzw@dekap.nl. Heb je geen internet dan kan je vanaf 1 september t/m 30 november 2023 contact opnemen met 055 576 79 98. Je spreekt je naam en telefoonnummer in. Je wordt vervolgens op een later tijdstip teruggebeld door een medewerker van stichting de Kap. Het kan zijn dat dit een paar dagen duurt. Hij/zij helpt je persoonlijk met de (aan)vraag.